Nuffnang Ads

Followers

Wednesday, December 24, 2014

generasi alaf baru.

k malam ni aku tgok Bersamamu sambil tunggu Antidot. Tak tgok pun Spy Kids.
dah lama dah Bersamamu ni. Ada kot dekat 10 tahun?
Ntah tak ingat.
Dulu aku selalu tengok sbb mak aku ajak kami adik-beradik semua tengok,
"Tak semua org senang. Jangan berlagak. Bersyukur dgn apa yg kita ada." semua.
Dulu tu masa Bersamamu baru-baru lagi.
Dulu tu masa aku sekolah rendah. ye lah masa darjah 2. Sekarang dah habis SPM. tu pun mentah lg sebenarnya.
nak ckp berdasarkan pengalaman, adik aku pun taknak dengar aku ckp. ye la 17 tahun je hidup baru.

timeline Twitter aku agak kencang dan deras malam ni.
amaran banjir dah keluar. air sungai dah lepas paras bahaya. berjaga-jaga. tp hujan dah berhenti.
sambil tu nampak la dua tiga tweet pasal budak cashier yg gelakkan sorang pakcik tua kat kaunter sebab guna duit seringgit-seringgit nak bayar barang harga RM42.
ala yg ni...


'mungkin budak tu tak tgok Bersamamu' hati bergetus.

sebelum-sebelum ni pun ada je yg semudah ini meluahkan hati, 
"To get me an iPhone pun susah ke? Just give me one and I won't bother you both parents anymore" lebih kurang.
K. Tu generasi baru. Generasi yg terbiasa senang, I would say sebab my mom would like 
"Hangpa mmg tak pernah susah. Keluar celik mata tgok dunia je dah ada kereta. Dulu mana ada semua....." cerita kesusahan hidup famili dia dulu, which annoyed me much during my kid years however let me think more and more, cermin diri, k mmg la dunia zaman dah berubah, tp kenapa tak boleh nak take some times untuk bersyukur dengan apa yg kita dah ada skrg.
Memang susah pun.

ada yg kata, "hidup jgn susahkan org. dah tu masuk Bersamamu tagih simpati."
in certain cases yes kot.
dan rasanya manusia skrg tak bodoh untuk nilai yg mana yg susah+taknak usaha dengan susah tp kerja dia punya byk untuk support hidup, kan.

mcm episod Bersamamu malam ni, ibu OKU sara tiga anak, laki meninggal. 
susah k nak support anak ramai-ramai dengan suami takde OKU pulak tu.
tp at least dia kerja k wpun sehari dpt RM20 je jual kuih tp dia ada usaha.

while watching, "Kena tgok Bersamamu baru ada kesedaran diri sendiri, susah gak" my bad.

nah sesi refleksi diri skrg.

generasi muda, hidup atas kesenangan mak bapak kami, mungkin. one of my teachers said so, sebab some of my classmates didnt finish up the homework and yeah she went on 
"batch dulu-dulu rajin sbb tu diorang berjaya. sebab diorang susah. niat nak ubah hidup tu ada. kalau korang yg batch skrg ni rasa korang dah rajin, tahulah yg sebenarnya batch dulu-dulu sangat sangat sangat rajin. anak muda skrg hidup atas kesenangan mak ayah" lebih kurang.
tak ckp semua. ada yg tak bebankan parents.
tak merengek nak iPhone pun.
tak bebal sebab tak belikan kereta.
tak muncung bila disuruh masuk dapur atau cuci kereta, kan.

harapnya, generasi skrg tak leka dgn kesenangan yg sangatlah sekejap.
ingatan untuk semua, termasuk diri sendiri.

teknologi, duit, elektrik, air, makanan, tu semua kemudahan dan kesenangan yg orang dulu-dulu cari untuk orang sekarang. ye la 57 tahun lepas.
jangan lupa.





No comments:

Post a Comment